100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Gratis fragt til Pakkeshop ved køb over 299,- og op til 19kg.

Artikler om kæledyr - Læs dem her

GLS AFHENTNING MELLEM JUL OG NYTÅR - Der bliver hentet pakker d. 23/12, d. 27/12 & d. 30/12.

100% Dansk webshop - så handler du lokalt

Pasningsvejledning for Skægagame

Pasningsvejledning for Skægagame

Katja N Masters |

Pasningsvejledning for skægagame

1. Dyreart Skægagame (Pogona vitticeps)

2. Fuldvoksen størrelse Op til 55 cm, oftest 45-50 cm.

3. Forventet levealder Ca. 10-15 år.

4. Anbefalet størrelse og indretning af anlæg eller bur Terrariet skal være af et egnet materiale fx glas eller vandfast plade. Terrariet skal have en størrelse og indretning, der giver dyrene mulighed for at udfolde en naturlig adfærd. Terrariestørrelsen til en enkelt skægagame bør være minimum H60 x D60 x L125 cm. En højde på 80 cm anbefales. Dog kan andre mål også anvendes (afhængig af antal dyr og størrelse på dyret), så længe det understøtter dyrets naturlige bevægelsesbehov. Terrariet kan indrettes med store sten, grene eller klippeafsatser, som dyrene kan kravle op på. Tingene skal placeres, så dyrene ikke kan grave sig ind under dem og blive mast ihjel, og det anbefales at fastmontere grene. Sand, gravefast med ler, anbefales som bundlag, men andre typer bundlag kan også bruges. Pas på med meget finkornet sand, da det støver og kan irritere luftvejene. Det anbefales at lave én varmeplads pr. dyr. Frisk vand og en skål med kalk skal altid være til rådighed. Afføring skal fjernes jævnligt.

5. Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold Dyrene skal have vitamin, kalk og mineraltilskud specielt tilpasset krybdyr. Temperaturen i terrariet skal variere mellem 26-27 °C i den kølige ende til 35-36 °C i den varme ende – med en temperatur på 40-43 °C under en varmespot. Om natten slukkes der for lys og varme, så temperaturen falder til omkring de 20 °C – dvs. til normal stuetemperatur. Skægagamer går efter lyset for at varme sig, og de skal derfor have en varmespot. Bundvarme i form af varmeplade eller varmesten anbefales ikke. Skægagamer skal have en høj lysintensitet og en høj mængde UV-lys. Terrariet skal derfor være fuldt oplyst, og i kombination med dette skal der monteres UV-lys på mindst 10,0 UVB. Vær varsom med overbrusning af terrariet, da for høj luftfugtighed kan give svampeangreb og luftvejsinfektioner.

6. Stimulering og behov for motion Terrariet skal indrettes, således at agamen kan udvise så naturlig adfærd som mulig. Skægagamer betegnes som bundlevende, men de klatrer også, og det bør tilgodeses med store, robuste sten, grene og klippeafsatser. Ved fodring med varierende foderemner sikres en naturlig foderstimulans.

7. Fodring Voksne skægagamers kost skal bestå af 80-90 % grønt, hovedsagligt bladgrønt og 10-20 % foderdyr. Unger og ikke helt voksne dyr spiser en lidt større mængde foderdyr. Egnede foderemner kan fx være kørvel, grønkål, savojkål, kinakål, endivie salat, basilikum, koriander, rucola, spidskål, grøn salat (stort set alt undtagen iceberg), baby leaf blandinger og raps. Herudover kan der fodres med fx sweet potatoes, majroe og squash. Foderemner fra naturen, fx mælkebøtter, svinemælk, vejbred, følfod, hyrdetaske og skvalderkål, er også egnede. Grøntskålen blandes med vitamin- og mineralpulver specielt til krybdyr. Overhold doseringsvejledningen. Foderdyr er forskellige insekter, såsom kakerlakker, Zophobas (kæmpe melorm), fårekyllinger og græshopper. Foderdyr rystes i kalk lige inden fodring.

8. Sociale behov Dyrene er socialt tolerante, og flere skægagamer, af samme størrelse, kan oftest holdes sammen. Man vil ofte finde dem det samme sted i terrariet. De kan dog holdes både enkeltvis og som trio (2 hunner og en han). Der må aldrig holdes 2 hanner i samme terrarium. Desuden skal du være opmærksom på om der er interne kampe, da det kan ske, de pludselig ikke tolererer hinanden, interne kampe kan forårsage at der bliver bidt i haler og tæer. Nogle gange kan interne kampe være tegn på, at terrariet simpelthen ikke er stort nok. Tilpas terrariestørrelsen til mængden af individer.

9. Formering, yngelpleje og eventuel neutralisation Skægagamer kan formere sig året rundt, men det sker typisk fra forår til sent efterår. Hunnen skal have mulighed for at grave sine æg ned i et fugtigt medie (fx vermeculite, perlite eller sand). Forældrene yder ingen yngelpleje og er kanibalistiske. Ungerne kan klare sig selv, fra de klækker, og holdes separat i terrarier indrettet som de voksnes.

10. Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel Den sunde agame har klare øjne uden nogle former for puds, uden rester af tidligere hamskifte, og dyret skal være årvågent. Gattet skal være rent, og agamens afføring skal være fast. Typiske tegn på sygdom er spisevægring, og at agamen virker slap og inaktiv. Evaluer de forhold dyret holdes under, og få en afføringsprøve undersøgt hos en dyrlæge for at få tjekket for parasitter. Det symptomramte dyr skal isoleres fra andre dyr. Ved mistanke om parasitter bør alle dyr tjekkes, da smittefaren dyrene imellem er høj.

Slutblok Denne pasningsvejledning er udfærdiget på baggrund af oplysninger fra Nordisk Herpetologisk forening (www.nhf.dk). Pasningsvejledningen indeholder generel information om pasning af en dyreart/dyregruppe. Yderligere oplysninger kan findes på biblioteket eller på ovennævnte og andre hjemmesider. Pasningsvejledningens faglige indhold er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr den 5.1.2014 i henhold til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med dyr.

13 kommentare

Hvad koster det ca om måneden i el og fodder, at have en skægagame?

Lena Hougaard,

Hej.
Vi har en skægagame som ikke spiser noget, hverken foderdyr eller grønt. Han virker sløv det meste af tiden og vil kun have afføring når han bliver badet. Han har været ved dyrlægen som fandt parasitter, men det er ikke blevet bedre og vi er noget bekymrede.
Vi har også tænkt om han er ved at gå i dvale, men det er svært ikke at tænke om han I stedet er syg, så vi tør ikke lade ham være.
Vi håber I kan give nogle gode råd. Han er Ca 4,5 år.
Mvh familien Larsen

Anna Aaen Larsen ,

Hej forum, er der nogen der har erfaring med at have en skægagame med på camping ferie??

Mvh. Rasmus

Rasmus ,

Hej. Er der nogen der ved om han skægagamer reagere på, at jeg har menstruation ligesom leguaner? Jeg synes, at min han udviser mere dominerende adfærd overfor mig når jeg har menstruation, men jeg er i tvivl om jeg overfortolker noget.

Donna Primdahl,

Hej
Hvor meget unge skægagame må få at spise?
Vi giver 2 gange om dagen og den får i løbet af dagen ca. 2-3 melorme, ca. 2-3 græshopper eller 3-5 fårekyllinger. Og så har den altid skål med frisk spidskål.
Er det for meget den får? For lidt? Synes på 2 uger blev den ret bred/rund om maven. Kan man overfodrer den?
Kan den selv “sige fra” og lade være med at spise hvis den ikke er sulten?

Joanna,

Kan man overfodre unge skægagama vi har to som virker meget sultne. vi fodre 2 gange om dagen morgen og eftermiddag med små græshopper 2 græshopper og 1 melorm til hver.. dertil blandet grønt som de spiser meget af

thomas,

Hej
Er der nogen måde man kan se hvor gammel en skægagame er?
Vi har kig på en hos en dyrehandel, men er i tvivl om alderen og selv vil lære lidt om det.

Thomas Bernholm,

hej imorgen får jeg to en han ig en hun de har været i det samme terrarium og nu ville jeg bare hører om det er fint nok eller om jeg skal gøre noget ved det vær sød og svare tak på forhånd😊

Emma,

hej nu har jeg været rundt og forhøre mig og får både det en og det andet afvide om det må en skægagame godt få mus eller hvordan

casper ,

Hej hvis skægagamer må spise majroe og søde kartofler, hvordan skal de så tilberedes? skal de koges ? som til skildpadder? eller må skægagamer spise dem revet og rå?

helle Laursen,

Det er ikke rigtigt at de trives i et terrarium med andre agamer, da man aldrig kan matche det størrelses forhold som de har i det fri. Der kan forekomme voldsomme skader da den ene eller anden pludseligt går til angreb på den anden. Vær venlig at ændre jeres beskrivelse, da skaderne er set utallige gange. Enten mister den ene en tå ellers kan man risikerer at en af dem dør.

Nikolaj,

Det er altså ikke altid, at der kan holdes flere skægagamer sammen. Det synes jeg godt i kunne informere om. Og det er ikke udelukkende to hanner, der kan slås. Faktisk kan de være så voldsomme, at de bider tæer, fødder og i det tilfælde jeg har oplevet,
: Hannen bed hunnens hale af😫 Så nej, de er ikke altid sociale 😒

Susanne,

Hej vil det så sige hvis man har to i samme terarrie skal man have D: 120 cm og B: 120 cm og længde 250 cm ?

Jens Andersen ,

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.