100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Gratis fragt til Pakkeshop ved køb over 399,- og op til 19kg.

Artikler om kæledyr - Læs dem her

100% Dansk webshop - så handler du lokalt

Min hund vil ikke spise - hvad kan jeg gøre ?

Min hund vil ikke spise - hvad kan jeg gøre ?

Denne artikel er skrevet af Jacob N. Masters | Sidst opdateret

Lidt om forfatteren bag denne artikel

Mit navn er Jacob N. Masters, og jeg har haft hænderne i dyrefoder, akvarier og kaninbure i mere end 15 år – som certificeret dyrehandler og ejer af en fysisk butik. I dag er jeg en del af Osmedkæledyr.dk hvor jeg stadig hjælper både nye og erfarne dyreejere med at finde vej i produktjunglen.

For mig handler det ikke kun om klik og salg – det handler om dyr, og om den tillid du viser os, når du spørger om råd. Jeg elsker at nørde med alt fra foderanalyser til aktiveringslegetøj og gør det med lige dele passion og erfaring.

Du er altid velkommen til at skrive på kundeservice@osmedkaeledyr.dk eller ringe til os på 53532929, hvis du er i tvivl om noget – jeg deler hellere viden end undgår spørgsmål.

Jacob Nørlem-Masters

Co. Founder & Certificeret dyrehandler

Min hund vil ikke spise – hvad kan jeg gøre?

Efter at have læst dette, vil du have en bedre forståelse af, hvorfor din hund ikke spiser som den skal, og hvad du kan gøre for at hjælpe den. De fleste hunde er ikke naturligt kræsne – der er ofte en logisk forklaring bag.

Der er mange meninger og erfaringer omkring emnet. Vi har opsummeret vores erfaringer, læring og research i denne guide, så du får det bedste udgangspunkt.

Hvad er årsagen til, at min hund ikke vil spise?

Der kan være flere grunde til, at din hund ikke vil spise: sygdom, stress, angst, løbetid eller hormonelle forandringer. Hvis hunden ikke spiser i 1–2 dage, bør du kontakte en dyrlæge – især hvis den virker sløv eller kaster op.

Men mange gange handler det ikke om, at hunden ikke vil spise – men om at den spiser mindre, end du forventer. Det er helt normalt!

En lille bomuldshund på 8–9 kg skal kun have 80–120 g kvalitetsfoder dagligt – svarende til 1–2 dl. Og får den godbidder, skal det trækkes fra. Det er altså ikke meget foder, den egentlig har brug for.

Hvad koster kvalitetsfoder egentlig?

Det er faktisk ret overkommeligt. Med foder fra fx Hill’s, Essential eller Specific kan du fodre en mellemstor hund for ca. 7–16 kr. om dagen. Og det er altså for ernæringsrigtigt foder, som dyrlæger anbefaler.

Det betaler sig på den lange bane – dårlig foderkvalitet kan føre til helbredsproblemer og dyre dyrlægeregninger.

Pas på med godbidder og menneskemad

En stor del af problemet kan være, at din hund får energi fra andre kilder: godbidder, rester fra bordet, snacks osv. Så spiser den mindre af sit rigtige foder – og virker "kræsen".

Det kræver nemlig ikke meget menneskemad i form af frikadeller, ostestykker eller andet godt fra bordet, før din hund får tilstrækkelig energi til daglig motion og leg. Dog er menneskemad ikke tilstrækkelig rig på vitaminer, mineraler og fibre til at dække din hunds ernæringsbehov.

“Kræsenhed” er ofte tillært

Vilde hunde og ulve spiser, hvad de får – hver dag. De skifter ikke pludselig mening. Det samme gælder din hund – men kun hvis du ikke lærer den, at der kommer noget “bedre” bagefter.

Ofte har vi selv opmuntret kræsenhed ved at tilbyde leverpostej, pølser eller frikadeller fra bordet. Det bliver en vane – og en forventning.

En simpel test er at erstatte indholdet i slikskålen med hundemad. Hundene vil med stor sandsynlighed være interesserede. Men det bør ikke blive en vane, for så har man en hund, der kun spiser med "dessert" ovenpå foderet.

Hvad kan jeg gøre, hvis min hund er "kræsen"?

  • Stop med godbidder og menneskemad – hold fast i hundens foder.
  • Server maden på faste tidspunkter – og fjern den efter 20–30 minutter, hvis den ikke spiser.
  • Brug en interaktiv madskål som Pulse eller Green – det stimulerer naturlig spisetrang.

OBS: En sund hund kan klare sig i flere dage uden mad – så længe den har adgang til frisk vand. Men det er ikke noget, man bør lade stå på. Hvis den ikke spiser i løbet af 1–2 dage, bør dyrlægen kontaktes.

Din hund skal lære at spise, når der er mad

Det handler om rytme og rutine. Din hund skal forstå, at der ikke kommer noget andet senere. Det gør den kun, hvis du er konsekvent med fodringstidspunkter og ikke “redder” situationen med snacks.

Din hund skal lære at spise, når der er mad

Pas på godbidder og kødben

Der er stor forskel på godbidder og kødben. De kan være tandrensende og sunde – men også meget fede. Vælg fedtfattige, sukkerfri varianter uden for meget salt.

Se vores anbefalede fodermærker:

Med venlig hilsen

Underskrift Jacob Masters

Jacob N. Masters | Osmedkæledyr.dk

4 kommentare

Kære Mette,

Tusind tak for din meget ærlige og rørende besked. Hvor er det tydeligt, at du gør alt, hvad du kan for din lille hund – og hvor må det være hårdt midt i alt det andet, I også står i ❤️

At din hund har mistet appetitten efter jeres anden hund døde, giver rigtig god mening – mange hunde sørger og bliver påvirket af forandringer i deres flok. Og når hun spiser uden problemer sammen med dine forældres hund, så lyder det også som om, det handler mere om hendes følelser end om foderet i sig selv. Hunde kan nemlig godt blive “ensomme” og miste lidt af livsgnisten, når deres struktur og tryghed ændrer sig.

Når du samtidig står med boligskifte og sygdom i familien, så forstår jeg så godt, at det hele føles overvældende. Men du skal vide én ting: Din hund er heldig at have dig 💕

Lidt råd med på vejen:
Undgå kattemad – det kan virke fristende, men det er ikke tilpasset hundes behov og kan faktisk give problemer på sigt.

Prøv i stedet blid opblødning af foderet i lunkent vand og tilføj lidt kogt kylling eller kogte grøntsager. Det kan gøre det mere appetitligt og skånsomt.

Små hyppige måltider kan hjælpe med at undgå opkast af mavesyre – især hvis hun går for længe uden mad.

Hvis dyrlægen siger, at hun er sund og rask, men bare kræsen og sensitiv, så kan du evt. prøve et beroligende kosttilskud (naturlige og tryghedsskabende) – det kan hjælpe i overgangsperioder.

Og husk, du behøver ikke kæmpe alene – nogle adfærdsrådgivere tilbyder online-sparring, hvis du ikke kan tage afsted med hende fysisk lige nu.

Det allervigtigste: Du gør det godt. Virkelig godt. Og du ser din hund – det er det bedste udgangspunkt, man overhovedet kan have 💛

Skulle du få brug for mere konkret vejledning om fodertyper, tryghedsskabende rutiner eller andet, så skriv endelig igen – vi vil så gerne hjælpe dig og din lille pige.

De kærligste hilsner
Katja – Os med kæledyr 🐾

Katja M. Masters,

Hej
Min pekingeser har prøvet alt vores dyrlæges mad og kan ikke lide det. Vi har tænkt over at det er blevet rigtigt slemt efter vores store hund døde for et år siden. Er hun sammen med mine forældres hund, spiser hun alt. Og så har dyrlægen givet os kattemad. Vi prøvede med leverpostej. Men hun har tabt sig. Først da posen næsten var tom så min søn en lille silhuet af en kat. Poserne er helt ens. Og jeg kender ikke det sprog der står på. Hvis hun ikke får mad kaster hun vildt meget mavesyre op. Så det med at lade gå 2 dage får ikke. Hunden fejler ikke noget. Vi ville gerne have hund nr 2. Men udlejer skal sælge huset vi bor i. Og det er svært at finde steder hvor man må have hunde. Det bliver så endnu et skift for hunden. Og vi har lige fået kræft i vores meget nære familie, og ved ikke hvordan det går. Jeg er førtidspensionist og vil bare min 3 årige hund det bedste. Venligst Mette

Mette,

Hej, Først tak for din kommentar.

Dette kommer fra mange års erfaringer, som dyrehandler, uddannet dyrepasser, kursus, vores uddannede hundetræner, samt i samråd med dyrlæger.

Man skal også huske på, når man læser denne artikel, at dette handler om at få ens hund til at spise den rigtige sunde foder og er derfor ikke en fast kostplan = det er kun mens man skal lærer sin hund at spise rigtigt igen. Som ikke burde tage mange dage, hvis man gør det rigtigt.

Og den virker, den vil få ens hund til at spise rigtigt og sundt, hvis altså ikke den er syg eller der er andet galt :-)

Jeg er sikker på, at du vil din hund det bedste og det er muligt du kan styre det, men jeg er uenig i din påstand om at “menneskemad” er godt for ens hund.. Der er så mange ting der taler imod det, som de mange overvægtige hunde vi møder i vores dagligdag, ernæring i menneske mad kommer ikke tæt på hvad en hund skal bruge, der er ofte alt for meget energi, salt, fedt m.m. i vores mad. Der er også rigtig mange som kan ryge cigaretter hele livet uden der sker noget – men mange kan altså ikke. Hundefoder er jo ikke lavet for at være onde ved dem, men fordi mennesker og hunde optager mad forskelligt. Det er specielt vigtigt for en hvalp at få den rigtige ernæring, mineraler osv. for bl.a. at sikre korrekt vækst.

Den hundemad man køber fra mærker som Hill´s, Essential og andre kvalitets produkter, er tilpasset vores hundes behov og derfor også produkter de fleste, hvis ikke tæt på alle, dyrlæger anbefaler.

Vil man give ens hund “rigtig mad” så vil jeg klart anbefale barf, da man her også kan give ens hund en rigtig god kost, men det stiller krav til ejer så som vitaminer, mineraler, fryser, tid og meget mere – så man skal gøre op med sig selv om man har tid og penge til det. Nogle hunde kører rigtig godt på råfoder, nogen gør ikke. og husk når man giver råt kød, så er der risiko for spoleorm m.m.

Her er Hill´s, Essential og andre et mere sikkert valg, for den “normale” travle hundeejer og derfor vi anbefaler disse mærker :-)

Til det om at tage vandet fra ens hund – så er dette heller ikke en fast ting, men kun til at hjælpe ens hund med at blive renlig… Og ens hund, hvis den ellers er sund og rask m.m., vil ikke tage skade af ikke at have adgang til vand mens den skal sove, på samme måde som vi godt kan undvære vand mens vi sover. Det vigtige med dette punkt, er at man tager vandet fra den, når man har gået den sidste tur, ellers kan det være meget svært for den lille hvalp at holde sig. Og naturligvis heller ikke mens der er hedebølge over Danmark m.m. ;-)

Igen tak for dit spørgsmål og håber det er svar nok, giver besked til vores hundetræner omkring din kommentar, så kommer hun nok med lidt mere info – det er hun normalt rigtig god til :-)

Mvh
Jacob

Jacob Masters,

Må jeg spørge hvad dit belæg for at skrive dette indlæg er?? Der er godt nok mange påstande der springer mig i øjnene! Hunde skal altid have adgang til frisk vand, så man tager ikke vand fra hunden! Det kan i værste fald føre til dehydrering på varme dage – især ved små hvalpe.
Derudover er det du kalder kvalitetsfoder fuld af korn og affald, som hunde slet ikke kan bruge til noget rent ernæringsmæssigt. “Menneskefoder” er så tilgengæld super at fodre med – min egen hund får ofte råt kyllingelår eller andet kød og grøntsager når jeg alligevel skal lave aftensmad.

Ida,

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.

Jacob Nørlem-Masters

Mit navn er Jacob N. Masters, og jeg har haft hænderne i dyrefoder, akvarier og kaninbure i mere end 15 år – som certificeret dyrehandler og ejer af en fysisk butik. I dag er jeg en del af Osmedkæledyr.dk hvor jeg stadig hjælper både nye og erfarne dyreejere med at finde vej i produktjunglen.

For mig handler det ikke kun om klik og salg – det handler om dyr, og om den tillid du viser os, når du spørger om råd. Jeg elsker at nørde med alt fra foderanalyser til aktiveringslegetøj og gør det med lige dele passion og erfaring.

Du er altid velkommen til at skrive på kundeservice@osmedkaeledyr.dk eller ringe til os på 53532929, hvis du er i tvivl om noget – jeg deler hellere viden end undgår spørgsmål.