Det korte svar er ja. Hunde kan som hos mennesker godt udvikle kræft, og det er derfor rigtig vigtigt, at være opmærksom på knuder under pelsen på din hund. I og med, at vi alle, inklusiv forskellige kæledyr såsom hunde og katte, lever længere, er der højere risiko for at udvikle kræft. Kræft kan vise sig i flere former, blandt andet i form af små knuder eller svulster, men det kan også udvikle sig i blodårerne eller inde i knoglerne, hvilket oftest er sværere at opdage.
Det kan altså for dig som ejer være mere synligt eller mærkbart, når du aer din hund, hvor det andre gange er åndedrætsbesvær, træthed eller hvis din hund ser bleg ud på slimhinderne, der gør dig opmærksom på, at din hund skal til dyrlæge.
Der eksisterer både ondartede, men også godartede former for kræft hos hunde. Oftest kan kræftknuderne enten modhjælpes med noget medicin eller opereres væk.
Der igangsættes ofte en større udredningsproces efter at du som ejer har fundet noget, der kunne betyde, at din hund har kræft. Din dyrlæge vil først og fremmest gå i gang med at undersøge dit kæledyr grundigt ved at udtage nogle blodprøver, aspirater eller biopsier fra eksempelvis svulsten. I andre tilfælde vil dyrlægen tage en ultralydsscanning eller røntgenbillede af dit kæledyr. For at se om en svulst har spredt sig, kan dyrlægen tage en CT-scanning i brug. CT-scanningen kan nemlig påvise metastaser førend røntgenbilledet kan, da opløsningen af billedet er meget højere.
I nogle tilfælde kan behandling eller medicin forlænge dit kæledyrs liv, men desværre er der også tilfælde, hvor det anbefales at dyret bliver aflivet.
Der er også mulighed for at benytte sig af kemoterapi ved nogle kræftformer, men kun i tilfælde, hvor bivirkningerne ikke er så alvorlige. På den måde kan kemoterapi for mennesker ikke sættes i samme båd, som kemoterapi for dyr. Grunden til det er, at dyr beskyttes af dyreværnsloven, hvor det ikke accepteres af dyr udsættes for alvorlige bivirkninger. Den dosis kemoterapi, der bliver behandlet med hos dyr giver milde, hvis ikke ubemærkede bivirkninger. Det er bl.a. muligt at behandle både hunde og katte med kemoterapi og forløbet er oftest foruden bivirkninger, så dyrene kan leve deres helt almindelige liv. Idét at dosissen er så meget lavere end hos mennesker vil det dog ofte betyde, at dyrene ikke rigtigt bliver helt raske igen. Kemoterapien gør det altså muligt, at udsætte aflivning og lever et godt og sygdomsfrit liv indtil da. Før det bliver besluttet, at dit kæledyr skal have kemoterapi drøftes det mellem dig og dyrlægen, hvor I vil gennemgå de goder og de ulemper der kan være i forbindelse med et sådant forløb.
Det er vigtigt at have i mente, at alle dyr er forskellige og unikke, så et kræftforløb kan se helt anderledes ud for en hund overfor en anden hund. Derudover er der nogle socioøkonomiske forhold der spiller ind; familiens økonomiske situation, dit kæledyrs alder og børn i hjemmet med mere.