Der er mange regler som man skal være opmærksom på når man skal ud og rejse med sin hund eller kat. Dette er en guide lavet af Osmedkaeledyr.dk der kan hjælpe dig som hunde eller katteejere, der skal ud og rejse med din hund eller kat.
- Hvem kan hunden rejse med
- Ikke alle hunde er lovlige i alle lande
- Husk din hund skal have et lovligt ID-mærket
- Husk pas - ja det gælder også for din hund
- Hvilken vacciner skal din hund have før rejsen.
- Rejser du med en hvalp
- Du må maksimalt rejse med 5 dyr på samme tid
- Fare ved at tage ens hund med på rejser I udlandet
Hvem kan/må hunden rejse med
Der er 2 forskellige måder en hund kan rejse på - nogle kalder dette for “flytning” men vi vil vælge at kalde det for “rejse”. Men der er 2 måder at ens hund kan rejse på, ikke-kommerciel og kommerciel. Der gælder helt forskellige regler for disse 2 typer rejser, og det er vigtigt at kende forskel.
Ikke-kommerciel rejse med hund
Når der er tale om ikke-kommerciel rejse med hund, så betyder dette at man som ejer selv rejser med sin hund eller en person som er bemyndigede rejser med ens hund.
Den bemyndigede person, skal være en person = et rigtig menneske og det kan fx være:
- din ægtefælle
- en god ven
- eller en ansat hos en godkendt dyretransport virksomhed
Om det er dig selv som ejer eller en person som du har givet ansvar for hunden, under rejsen gælder samme regler, som er at man rejser sammen med hunden og har direkte ansvar for hunden under rejser.
Formål med rejsen må ikke være, at sælge hunden eller at man overdrager ejendomsretten til hunden til en anden person - så groft set er ikke-kommerciel rejser med hund, rejser i forbindelse med ferie, flytning eller andet af samme type.
En Ikke-kommerciel rejse med hunde kan foregå op til 5 dage før eller efter ejerens rejse.
Hvis flytningen af hunden ikke sker samtidig med ejers rejse, men dog inden for ovennævnte tidsrum, skal flytningen af hunden foregå under ansvar af en anden person, som af ejeren er bemyndiget til foretage flytningen af hunden på ejerens vegne.
Ønsker man at give bemyndigelse over ens hund under rejsen til en anden person, skal dette være skriftligt, Vi har udarbejdet en fuldmagt, som du er velkommen til at bruge.
Husk at medbringe fuldmagten på rejsen med hunden.
Du kan hente Fuldmagt til bemyndigelse af hund under rejser her
Hvis hunden rejse ikke foregår, sammen med ejeren og derfor uden at ejeren selv rejser med, eller sker inden for 5 dage før eller efter ejeren rejser, så bliver det til kommerciel rejser, som betyder at rejsen nu skal leve op til de relser som er ved kommercielle rejser med hund eller hunde.
Dette gælder også hvis hundens rejse har til formål at sælge eller overdrage ejendomsretten til en anden person.
Det er derfor vigtigt du kan dokumentere, at der ikke er tale om en kommerciel rejse, men en ikke-kommerciel rejse. Dette kan ske med hotel bekræftelse eller andet, som beviser der er tale om ferie eller flytning.
Og som hundeelsker skal man kun være glad for dette, da der ofte sker “rejser” med hunde, som ikke foregår under særlige gode forhold, faktisk så dårlige at man får helt ondt i hjertet over dette kan foregå.
Så husk altid at have dokumentation klar, når du rejser med din hund, så du kan vise dem, skulle myndigheder, som Politiet, Toldvæsenet eller de veterinære myndigheder, bede om at se disse.
Som nævnt kan dette gøres ved at have sin hotelreservation eller -faktura, boardingpas, fly- eller togbilletter el. lign., med sig, som entydigt beviser, at din hunds rejse hænger sammen med din eller den person du har givet ansvar for hunden under rejsen.
Ikke alle hunde er lovlige i alle lande
Da ikke alle hunderacer, er lovlige at tage med, er det altid vigtigt at tage kontakte den veterinære myndighed i det land, du skal rejse til, eller kontakt den danske ambassade i det pågældende land, som vil kunne oplyse dig om din hund er lovlig at rejse med i det pågældende land..
Du kan finde en oversigt over danske ambassader i udlandet på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Husk din hund skal have et lovligt ID-mærket
Hunden skal naturligvis have et lovligt ID-mærket som mikrochip (transponder) eller alternativt kan en letlæselig tatovering også accepteres. Husk hvis der er tale om en tatovering, skal denne være påført inden den 3. juli 2011.
Har ens hunds en mikrochippen, skal denne være i overensstemmelse med ISO-standard 11784 og benytte HDX- eller FDX-B-teknologi, som betyder den skal kunne læses af en læser, som kompatibel med ISO-standard 11785. Dette vil din dyrlæge kunne oplyse dig om er tilfældet.
Husk pas - ja det gælder også for din hund
Når du rejser med din hund indenfor EU skal den have et gyldigt EU-selskabsdyrspas, som er noget din dyrlæge vil kunne lave til din hund.
Læs mere på siden EU-selskabsdyrspas.
Hvilken vacciner skal din hund have før rejsen.
Der er forskel på hvad de forskellige lande stiller af krav til vacciner, men den skal være rabiesvaccineret som din hund og hunde I andre landes skyld, mindst 21 dage før man rejser ud af Danmark. Men der er som sagt forskellige krav i det forskellige lande, så kontakt altid den veterinære myndigheder eller snak med den Danske ambasade I det land du skal rejse til, så du er sikker på din hund lever op til de regler der er om vacciner i det pågælde land.
Vi anbefaler altid, at du taler med din lokale dyrlæge omkring dette, da de vil have kendsakb til kravene i Bilag III til Forordning (EU) 576/2013. som er den del man i EU skal leve op til.
Det vi dog kan fortælle er at hunden skal være mindst 12 uger gammel, når man vaccinere. Husk også på at datoen på Vaccinen ikke ligge før datoen for mikrochippens eller tatoveringens, da man så ikke kan være sikker på alder og dato.
Det er også vigtigt at gyldighedsperioden for vaccination regnes fra det tidspunkt, hvor der er opnået immunitet og ikke fra den dag, den fik vaccinen. Denne del er vigtig omkrig de 21 dage før afrejse, da dette betyder man ikke kan gøre det 21 dage før, men skal ligge den periode som er før immuniteten er opnået. Dette ved sin dyrlæge heldigvis en masse om, så kontakt din dyrlæge, så du har 100% styr på den bliver vaccineret i tid nok før I skal rejse.
Da der findes flere forskellige rabiesvacciner til forskellige dyrearter m.m. anbefaler vi altid at du kontakter din lokale dyrlæge som kan anbefale den bedste vaccine til dit dyr om det er en hund eller kat.
Selvom din hund er vaccineret anbefaler vi også altid at tage kontakt til den dyrlæge eler den din lokale dyrlæge og sikre vaccinen fortsat gælder eller om man skal have en revaccination.
Og når man at give en revaccination inden udløbet af gyldighedsperioden for den gamle vaccine, vil man kunne rejse med sin hund med det samme, og naturligvis kun hvis de øvrige krav også er opfyldt.
Rejser du med en hvalp
Hvis man rejser med en hvalp, som ikke har fået en gyldig rabiesvaccination, vil det ikke være muligt I mange EU lande at rejse under ikke-kommerciel rejeser med unge hunde, der ikke har fået en gyldig rabiesvaccination.
Vi anbefaler derfor altid at du med hvalpe først undersøge, om landet, du har skal rejse til, samt eventuelle transitlande hvor i kan mellemlande tillader ikke-kommerciel rejse med hvalpe uden en gyldig rabiesvaccine. Hvis ikke det er muligt som ikke-kommerciel skal du undersøge om det er muligt med kommerciel rejse. Her kan der være krav til karantæne m.m.
Du kan læse mere om hvilken lande der tillader dette på EU-kommissienens hjemmeside her
Du må maksimalt rejse med 5 dyr på samme tid
Den person som ejer eller er bemyndiget til at rejse med de dyr som der er tale om, må maksimalt rejse med fem dyr af arterne hunde, katte og fritter, på samme tid.
Der er dog som altid undtagelser som er:
1) Rejsen med dyrene har til henblik på deltagelse i konkurrencer, udstillinger, sportsarrangementer eller træning til samme arrangementer.
2) At man har skriftlig dokumentation på, at de enten er registreret til at deltage eller er registreret hos den forening som afholder arrangementer.
3) Og alle dyrene skal være over seks måneder gamle.
Hvis dyrene ikke opfylder ovenstående betingelser, vil der være tale om kommerciel rejse og derfor skal de opfylde de krav som gælder ved kommercielle rejser.
Læs også:
Hvad bør jeg have med, når jeg rejser med min hund
Fare ved at tage ens hund med på rejser I udlandet
Når du rejser med din hund til udlandet, skal du altid være opmærksom på at passe ekstra godt på din hund, da der er i udlandet kan være risiko for at din hund kan blive smittet med forskellige sygdomme som vi normalt ikke ser i Danmark. Det er særligt i Øst- og Sydeuropa og i lande uden for Europa at risikonen er mest alvorlig.
En af de store grunde til risikoen er stor i øst- og sydeuropa, er især gadehunde, men også fra de lokale hunde. Og det kan være alvorligt, da man I i disse lande ser sygdomme som Zoonoser, som kan overføres fra dyr til mennesker (zoonoser).
Så selvom I bare er på ferie, så skal du huske at passe ekstra meget på din hund, vi anbefaler altid at have sin hund i snor, det gør vi sådan set også i Danmark, hvis ikke man er i en hundegård eller andet sted hvor det er sikkert for ens hund at være fri. Men på ferie er det ekstra vigtigt, så man kan holde styr på sin hund og holde afstand til andre hunde. Det gælder også på campingpladsen m.m. her kan det være smart at tage en fast stålline med som denne Hundesnor lavet af stål kabel, med stødabsorberende fjeder og et jordspyd, så er du sikker på din hund ikke løber væk m.m.
Det er også vigtigt at huske på at selvom man lever op til alle de krav vi har beskrevet i denne guide, så er det ikke en garanti for en hund så ikke bliver smittet. Det kan fortsat ske, så på og efter en ferie er det meget vigtigt at holde godt øje med sin hund, så man hurtigt kan søge dyrlæge, skulle den vise symptomer på sygdom.
Husk at læse denne rejseguide grundigt og kig eventuelt på Fødevarestyrelsen hjemmeside for mere hjælp omkring de forskellige krav i de forskellige lande.
Læs også:
Hvad bør jeg have med, når jeg rejser med min hund
Tak til Stenaline som har lavet grafik / illustrationer til dette blog indlæg omkring hvordan man bedst rejser med kæledyr: https://www.stenaline.dk
1 kommentare
Hejsa… mmm hvis jeg skal til England eller Norge med min servicehund, er vel trods alt “ikke kommercielt” rejse? Men han er jo på arbejde, når han har sin orange vest på… 😊😊🐶🐶