Bør du eller bør du ikke anskaffe dig en kat?
Læs med i denne artikel, hvis du vil have svar på nogle spørgsmål i forhold til, om du bør anskaffe dig en kat.
Der er meget at overveje, når du gerne vil købe en kat. Det er et fantastisk kæledyr og kræver ikke, i lige så høj grad som hunde, det samme af ejeren. Overvejelserne bør gå på, om du kan byde en kat et liv som er trygt og opfylder de behov en kat har, først og fremmest. Der er også forbundet en vis økonomisk udgift ved at købe en kat, men også i det længere løb, kræver en kat opretholdelse af levestandard i form af føde og ren kattebakke blandt andet. Har du mulighed for at få passet din kat af et familiemedlem eller venner, mens du er på ferie? Eller har du råd til at indlogere din kat på et kattepensionat?
Hvordan er de omgivelser du lever i - har du naboer der kunne værdsætte eller forarge at du har kat? Vil du have en inde- eller udekat? Har du have, skal den muligvis indhegnes? Bor du i lejlighed skal du muligvis overveje et net, som du kan sætte for dine vinduer og/eller rundt om din altan.
Nogle andre spørgsmål du bør stille dig selv er, hvilken type kat du vil anskaffe dig. Det er ikke alle katte der bør være indekatte, og ikke alle der bør være udekatte. Udseende og temperament er forskellig alt efter hvilken kat du vælger. Har du en indekat, skal du nok være mere observant på aktivering af katten, da det er kattens naturlige instinkt og behov at få rørt sig en del. Du kan på mange måder indrette dit hjem, så din kat bliver aktiveret. Katten skal kunne på op, klatre rundt på møbler og/eller have mulighed for at kravle op på et kattetræ. Derudover kan det være rart for katten at kunne hvile oppe i nogle gode højder. Du kan anskaffe kattelegetøj, som eksempelvis har foder i, dermed aktiveres katten og den vil være motiveret til at løbe rundt. På den måde afholdes katten fra at være inaktiv og tykkere end hvad godt er for kattens sundhed, dermed får katten mulgivis ikke diabetes, ledsmerter eller andre sygdomme af samme art.
Skal du mon have kat, selvom den vil være omringet af småbørn?
Børn og dyr kan godt forenes - også hver eneste dag. Det eneste det kræver er et overskud til overblik og vejledning fra voksne mennesker. Nogle af de ting der ofte sker er, at børn har tendens til at ville rive dyr i halen, men det er her vigtigt, at den voksne sørger for, at det ikke sker. Det er egentlig for begge parter, for katten, som synes det gør ondt og for barnet, som kan blive revet i hovedet eksempelvis. Er barnet roligt, vil den ofte søge barnet og ligge med det. Er barnet et lidt større og mere mobilt barn, kan barnet løbe efter katten, er det er her rigtig vigtigt, at se efter kattens reaktion og deres indbyrdes relation. Det kan være meget for en kat, at en baby kommer ind i familie eller omvendt, så sørg endelig for, at katten kan finde et helle i jeres bolig. Kattens hverdag skal helst kunne forblive som den var før, men noget ejeren kan glemme er at kæle og snakke med den, så husk det.
Har du valgt at købe en kat, kan det være anbefalelsesværdigt at anskaffe følgende:
En transportkasse, kattefoder, skål til foder, vandskål, kattebakke, skovl og grus, en katteseng, kradsetræ, legetøj, flåtfjerner, halsbånd og sele, kattemalt og en børste (alt afhængig af hvilken race katten er).
Hvordan får jeg, på bedste vis, fat i en kat?
Er man som kommende ejer til en kat ligeglad med, om katten er af en bestemt race, vil der være stor sandsynlighed for at få en kat til en net sum. Det er ofte killinger som er kommet af katteforældre, der ikke er blevet kastreret og steriliseret. Dem kan du finde i aviser, på opslag i supermarkeder eller på internettet, i eksempelvis Facebook-grupper. Derudover kan du høre nogle dyrlæger i dit nærområde, som kan have kontakt med nogle der har killinger eller ældre katte til salg. Derudover kan nettet være behjælpelig med at finde en opdrætter, og ellers findes der internater, som sælger katte.
Det er vigtigt at have kritiske øjne, når du køber en kat. Den skal se sund og rask ud, se en smule polstret ud på maven, ikke være for tynd, have klare øjne, en fin og glat pels. Hvis ikke den har været i til dyrlægen, skal du i hvert fald være klar på, at den skal til dyrlægen som noget af det første. Vær også opmærksom på, hvis det er en killing, at den ikke må være yngre end 12 uger gammel, da den skal være sammen med sin mor i de første 12 uger af dens liv.