100% Dansk webshop - Af hjertet Tak for din støtte.

Gratis fragt til Pakkeshop ved køb over 299,- og op til 19kg.

Artikler om kæledyr - Læs dem her

GLS AFHENTNING MELLEM JUL OG NYTÅR - Der bliver hentet pakker d. 23/12, d. 27/12 & d. 30/12.

100% Dansk webshop - så handler du lokalt

Pasningsvejledning for Smaragdfirben Lacerta viridis

Pasningsvejledning for Smaragdfirben Lacerta viridis

Katja N Masters |

Videnskabeligt navn: Lacerta viridis

Dansk navn: Smaragdfirben

Levealder: 12 år

Udbredelse: Tyskland, Østrig, Slovenien, Kroatien, Tjekkoslovakiet, Ungarn, Balkan, Sydlige Ukraine og nordvest Anatolien.

Lovgivning: Fredet

Giftighed: Ikke giftig

Udseende
Smaragdfirben er en et af de store grønne firben, hvor der er mange underarter. Der er ikke de store forskellige mellem disse underarter. Smaragdfirbenet har en ensfarvet ryg og nogle vil have pletter alt efter hvor de kommer fra. Ungerne kan have forskellige farver på deres strube. De vil blive omkring de 35-40 cm. De voksne vil ofte være græsgrønne, hvor hannerne ofte har blå kinder og strube. De andre typer af smaragdfirben skal næsten holdes ens.

Biologi
Smaragdfirben foretrækker tørre områder, hvor de hurtigt kan søge beskyttelse under en busk eller bag et træ. De vil ofte ses ligge og solbade på store sten, stendiger eller i sandet. De er gode klatrere og vil også bruge dette hvis de føler sig truet.

Hold i terrarium
Det er en middelstor kraftig of aktiv øgle som så også kræver et stort terrarium. L: 120, D:50 og H: 50 vil være passende for et voksent par eller trio. Terrariet skal indrettes som et savanne terrarium, med sten, solplads, gemmesteder og gode klatremuligheder. Bundlaget skal være støvfrit grus eller sand. Firbenet foretrækker strålevarme og solpladsen bør opvarmes af spotpærer. Lysintensiteten bør være høj og ultraviolet belysning, som er vigtigt for dyrenes velbefindende. Temperaturen skal ikke være særlig høj, 22-25 grader er passende. Dyrene holdes bedst parvis eller alene. Både hanner og hunner vil være stride mod sit eget køn.

Foder
Smaragdfirben er insektædere og vil tage alle større insekter som kakerlakker, fårekyllinger, græshopper, sommerfugle, møl og kæmpemelorme. Regnorme og mindre gnavere kan også benyttes men bør kun gøres sjældent. Mange Smaragdfirben vil også med glæde tage sød frugt og nogle tager også planteemner som mælkebøtteblomster. Der skal rystes vitaminer, mineraler og kalk ved alle fodringer.

Sygdomstegn
D3 vitaminmangel er en af de hyppigste problemer som man støder på.  Afveksling af foder dyr, og rigeligt med vitamin og kalktilskud er nødvendt, samt ultraviolet lys for at holde dem sunde. Unger som vokser rigtig hurtigt får tit mangel på dette. Skælbetændelse forekommer hvis dyret holdes for fugtigt eller surt.

Andet
Smaragdfirben bliver hurtigt tillidsfulde, og kan hurtigt håndfodres. Håndtering bør ikke ske, da de hurtigt går i panik.

De kan smide halen og der vil hurtigt vokse en ny ud, den nye hale er ikke så smuk eller lang som den første.

Opdræt
Parringer kan foregå hele året rundt, og hunnerne kan lægge flere kuld æg på en sæson. Hunnen vil lægge 4-19 æg som nedgraves i et fugtigt område.

Udrugning af æg
Æggene vil ved korrekt behandling klække efter 65-80 dage.

Med venlig hilsen
Foderboxen.dk

Afgiv din kommentar

Bemærk alle kommentarer skal godkendes før man ser dem på siden.